top of page

SELAMLAŞMA

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2020

Selam ne demektir?

Selâm, kelime olarak; huzur, barış, sağlık ve iyi dileklerini sunma anlamlarına gelir. Selamlaşmak; insanların karşılıklı olarak birbirlerine sağlık, huzur, güven ve barış dileklerinde bulunmalarıdır.


Niçin Selamlaşmalıyız?

İnsanlar toplum halinde birlikte yaşamak zorundadır. Birlikte yaşamanın temeli sevgi ve saygıdır. Bu nedenle toplumsal yaşamda insanların birbirlerini sevmesi, sayması ve bunu davranışlarıyla göstermesi çok önemlidir. Günlük yaşamımızda bu sevgi ve saygıyı ortaya çıkaracak, geliştirecek davranış biçimleri vardır. Selâmlaşma bir ilişkiyi başlatan, sağlamlaştırıp pekiştiren önemli ve güzel bir davranıştır. Karşımızdakine ilgimizi, sevgimizi, saygımızı, nezaketimizi göstermenin en iyi yoludur. Bu nedenle selamlaşmak günlük konuşmalarımızda en çok kullandığımız sözcüklerden biridir.

Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz?

Selâm verdiğimiz kimseye: Onun için iyi dileklerde bulunduğumuzu, dost olduğumuzu, ona güzel duygular beslediğimizi, iyi niyetli olduğumuzu ifade etmiş oluruz. Aynı zamanda ona ilgi gösterdiğimizi, değer verdiğimizi de belirtiriz.

Selam; Peygamberimizin ısrarla üzerinde durduğu sünnetlerindendir. Bu, iki Müslümanın karşılığında birbirine saygı ve sevgi işareti olarak “Esselâmü aleyküm”, “ve aleykümüs’selâm” demeleridir. Esselâmü aleyküm demek, yüce Allah’ın selâmı sizin üzerinize olsun demektir. Karşılığı ise ve aleyküm üs’selâm’dır ki mânası Allah’ın selâmı sizin de üzerinize olsun demektir.

Müslümanlar böylece selamlaşır, sonra konuşacakları şeyleri konuşurlar. Peygamberimiz “Selâm, konuşmadan önce gelir.’ buyurmuşlardır.

Selâm vermek ve almak Müslümanların birbirleri üzerinde olan haklarındandır.

Her şeyin olduğu gibi selâm vermenin de bir usûl ve adabı vardır. Meselâ karşılaşanlardan küçük olan önce selâm verir. Az olan çoğa, binekli olan yürüyene, yürüyen oturana, arkadan gelen önden gidene selâm verirler.

Selâm vermek ve almak sevaptır. Günahı açıkça işleyen fasık kimselere selâm vermekse mekruhtur.

Peygamberimiz “Aranızda selâmı yayınız.” buyurarak, bunun önemini açıklamıştır. Konu ile ilgili pek çok hadis-i şerif vardır.

Selâm ilk karşılaşmada verildiği gibi ayrılınacak zamanda da verilmelidir. Bunun sevabı birincisi kadar çoktur. Yukarıda söylenen sözlerin dışındaki “günaydın, tünaydın, iyi sabahlar, iyi akşamlar gibi sözler hiçbir zaman selâmın yerini tutmaz. Biz her hal ve hareketimizde Peygamberimizin sünnetine uymaya çalışırız. Selâmımız da O’nun selâm verişi ve selâm alışı gibi olmalıdır.

645 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HOŞGÖRÜ

bottom of page